I denne uge har jeg været på et fantastisk kursus med fokus på Ødembehandling hos Gunna Højgaard på Den Danske Zoneterapeutskole. Jeg har længe haft kig på kurset, men først i det her forår passede det i forhold til alle de andre ting, jeg går og nørder med.
Hvad er lymfesystemet for noget?
Både blod og lymfesystemet bortskaffer overflødige og uønskede stoffer fra organer og kropsvæv. Lymfesystemet er en del af kroppens immunsystem, og man kan sige, at det er en slags kloaksystem for kroppen med flere rensestationer (lymfeknuderne). Når den rensede lymfe er kommet igennem alle lymfeknuderne, munder den rensede lymfe ud i hulvenerne, under kravebenet, og flyder tilbage i blodet.
Manuel lymfedrænage
Manuel lymfedrænage er en blid og nænsom behandlingsform, som følger lymfens langsomme rytme. Derfor virker den også stimulerende på det parasympatiske nervesystem (Ro og hvile), og samtidig bliver bindevævet stimuleret og blødgjort under behandlingen.
Behandlingen er en yderst virkningsfuld behandlingsform, da lymfesystemet får en hjælpende hånd til at gøre sit arbejde med at rense kroppen for restprodukter fra kroppens metabolisme, medicin- og giftstoffer fra fx alkohol- og andre fremmede stoffer fra mad, luft mv.
Med manuel lymfedrænage kan den spontane lymfetransport blive op til 10 gange kraftigere end ved kroppens egen kraft, hvorfor der sker stor udskillelse af giftstoffer til blodet, og du kan ofte mærke forskellen med det samme.
Behandling med manuel lymfedrænage kan først og fremmest lindre og mindske forbigående ødem. Det kan fx være ved:
vævskade og inflammation,
graviditet,
bivirkning fra brug af smertestillende medicin af morfin-typen.
Derudover kan lymfedrænage give gode resultater ved:
ar-behandling,
cellulitis,
allergi,
forkølelse- og bihulebetændelse,
skinnebenssår.
Hvornår skal man være påpasselig med lymfedrainage?
Ved kronisk lymfødem skal du have lægens accept til manuel lymfedrænage hos mig, da der ved fx. fjernelse af lymfeknuder, hjertekredsløbs-problemer eller medfødt lymfødem skal tages særlige forholdsregler, som kræver lægelig tilsyn, da kroppen kan blive belastet af den store udrensning, der finder sted med behandlingen.
Jeg giver aldrig lymfedrænage:
på selve det sygdomsangrebne sted,
ved svagt hjerte,
på halsen, hos ældre med åreforkalkning i halsens blodkar,
ved angreb af rosen,
når vævet er skrøbeligt, som fx efter strålebehandling.
Når det er sagt, kan jeg altid anbefale let effleurage og passiv ledmobilisering ved lymfødem, da disse teknikker bidrager til generel lymfedrænage og velvære.
Du kan læse mere om de teknikker jeg anvender under siden Behandlingsteknikker
Kommentarer