top of page
Soft tissue release - gastrocnemius

BEHANDLINGSTEKNIKKER

- ALLE VEJE FØRER TIL ROM

 

Jeg har en lang række af virkningsfulde teknikker i min værktøjskasse, så jeg kan give dig den bedste behandling i forhold til de problemstillinger du oplever, og dine aktuelle behov. Ved den indledende samtale og de undersøgelser/tests, som jeg udfører før massagen, finder jeg  frem til hvilke teknikker, som vil have den bedste effekt på din specifikke situation. 

 

Nedenfor vil jeg kort beskrive de forskellige teknikker, deres virkning og hvornår jeg anvender dem. Når jeg skriver, at "alle veje fører til Rom", er det fordi det er min erfaring at der ikke kun er én måde at behandle på, eller at løse et givent problem på. En teknik kan virke for én person, og slet ikke virke for en anden person. Derfor tilpasser jeg massagen til hvad du lige netop har brug for idag. Og derfor er to massager aldrig helt ens.

 

TRIGGERPUNKTSBEHANDLING - TRP

 

 • Triggerpunkter (TrP) er ømme, vedvarende spændinger, som opstår pga. afklemning af de små blodårer som forsyner musklen. Herved bliver blodforsyningen til musklen reduceret, den får for lidt energi til at kunne arbejde hensigtsmæssigt, og muskelfibrne bliver stramme. TrP'er udløser kortlagte fjernreaktioner, som især kan mærkes når man trykker direkte på dem.

 • Behandlingen består i at finde frem til et TrP og at presse blidt på det til spændingen og fjernreaktionen forsvinder. Behandlingen kan starte med stor ømhed, hvorefter ømheden forsvinder efter et stykke tid, pga. den øgede blodgennemstrømning i musklen. Jeg fletter ofte behandlingen sammen med andre behandlingsformer under massagen, fx. MFR. 

MYOFASCIAL RELEASE - MFR

 • Fascia er bindevæv, som er overalt i kroppen, og som omslutter vores muskler og organer, binder hele kroppen sammen og bidrager til at afstive vores kropsholdning. Fascia består af kollagen, grundsubstans/vædske og sensoriske nerveender, som er følsomme overfor tryk, træk og berøring. Musklernes fascia, myofasciaen, ligger i mange lag rundet om muskelfibrene, og er flettet sammen på kryds og tværs. På den måde bliver muskler og sener vævet sammen med knogler og kroppens organer. Det betyder at hvis der er en muskelspænding i én muskel, kan denne spænding bliver overført til andre muskler og organer via fasciaforbindelser, også kaldet Fascia Linjer.  

 • MFR er en rolig og blid massageteknik, som jeg anvender for at afspænde stramme fascia/fascialinjer, som omslutter al kroppens væv. Ved gentagne behandlinger kan teknikken, sammen med muskeltræning, bidrage til ændring af en uønsket kropsholdning. Et eksempel kan være "tantepuklen", som mange gerne vil af med. P.g.a. af teknikkens ro er MFR også med til at reducere mængden af stresshormoner i kroppen, hvorfor teknikken er velegnet som behandling af stress. Derudover kan den indgå i behandling af triggerpunkter (TrP). 

 

SOFT TISSUE RELEASE - STR

 

 • Teknikken er særlig anvendelig til at nedbryde arvæv/adhærenser og til at remodulere beskadiget væv efter skader.

 • Derudover hjælper teknikken med øget bevægelighed. Teknikken består hovedsageligt i at musklen forkortes passivt, hvorefter musklen strækkes.

 

 

MUSKEL ENERGI TEKNIK - MET

 • MET er en overordnet betegnelse for en neuromuskulær, manuel behandlingsteknik, som udnytter kroppens sensoriske nervesystem. Jeg benytter mig ofte af PIR/MET med postisometrisk hæmning. Ved PIR (Post Isometric Relaxation) strækker behandleren først den konkrete muskel til barrieren, herefter deltager klienten aktivt ved at spænde musklen en smule og holder spændingen lidt, hvorefter klienten slapper af, og behandleren strækker musklen lidt mere. Der er flere varianter af teknikken.​

 • Jeg benytter også MET til stræk af fascialinjer (Se under MFR), som du måske kender det fra yin-yoga. Jeg giver dig samtidig instruktion til øvelser du kan lave derhjemme.  

 

TØR FRIKTION - CROSS FIBRE

 • Teknikken er god ved behandling af arvæv, reorganisering af muskelfibre og fascia og er velegnet til vævs-remodellering under en helingsproces, fx. i forbindelse med heling efter en fibersprængning.

 • Kombineres ofte med MFR ved specifikke behandlinger af meget stramt væv. Her bruges kun lidt olie, eller letoptagelig creme.

LEDMOBILISERING, OSCILLATION, PASSIV LEDFRIGØRELSE

 

 • Teknikken kaldes også Harmonic Tecknique, eller Pulsing. Kært barn har mange navne. 

 • Behandleren skubber kroppen med en minimal impuls, og herefter opretholdes en vuggende bevægelse af kroppen. De gentagne bevægelser får nervesystemet til at slappe af, og musklerne slapper hefter også af. En blid og meget beroligende behandlingsteknik, hvor ledbevægeligheden øges, som følge af stimulering af ledkapslens bindevæv og udskiftning af ledvæsken. Hjælper således ledene til at vedligeholde og genskabe deres naturlige bevægelighed.

 • Teknikken er velegnet for de fleste, dog ikke ved leddegigt, og er især velegnet ved slidgigt, og virker smertelindrende. 

 • Må ikke forveksles manipulation, som er den teknik som kiropraktorer anvender.

STRUKTUREL KORREKTION

 • Teknikken anvendes når en klient har smerter, som skyldes små forskydninger af ledfladerne. Fx når lårbensknoglen (Femur) er en smule forskudt i forhold til underbensknoglen (Tibia). Forskydningen skyldes ofte en ubalance i spændingsmønstrene i musklerne omkring leddet.

 • Anvendes når målet er at ændre klients kropsstruktur mod alignment, og hvor smerte og gener reduceres.

 • Ved at sætte leddet i den stilling det burde være i, til dér hvor der ikke længere er smerte, samtidig med at klienten bevæger leddet, kan leddet, muskler og ledbånd blive "genopdraget" til at være i sin ideelle position. Herved kan musklerne opnå en  mere afbalanceret spændingstilstand.

 • Behandlingen skal gentages indenfor en uge, og kombineres med hjemmeøvelser- og stræk, der understøtter de nødvendige justeringer af muskulaturen omkring leddet. 

POSITIONAL RELEASE

 • En teknik, hvor musklen afspændes ved at behandleren forkorter musklen passivt, og samtidig komprimerer leddet eller trykker ind i musklen. Herved sker der et så stort bombardement af sensoriske indtryk, at hjernen lukker ned (Gate Control), og musklen slapper af. En meget blid, smertelindrende, og utrolig effektiv behandlingsteknik i al sin minimalisme.  

 • Nogen vil genkende teknikken fra visse yin-yoga-stillinger.

 

MANUEL LYMFEDRÆNAGE

Manuel lymfedrænage er en blid og langsom behandlingsform, som følger lymfens tempo. Derfor virker den også stimulerende på det parasympatiske nervesystem (Ro og hvile).

 

Behandlingens langsommelighed til trods, er en yderst virkningsfuld behandlingsform, da lymfesystemet med behandlingen får en hjælpende hånd til at gøre sit arbejde, som er at rense kroppen for restprodukter fra kroppens metabolisme, medicin- og giftstoffer, fx alkohol- og andre fremmede stoffer for kroppen fra din mad, luften mv.

 

Med manuel lymfedrainage kan den spontane lymfetransport blive op til 10 gange kraftigere end ved kroppens egen kraft, hvorfor der sker stor udskillelse af giftstoffer til blodet, og du kan ofte mærke forskellen med det samme.

 

Behandling med manuel lymfedrænage kan først og fremmest lindre og mindske forbigående ødem. Det kan fx være ved:

 • vævskade og inflammation,

 • graviditet,

 • bivirkning fra brug af smertestillende medicin af morfin-typen.

 

Derudover kan lymfedrænage give gode resultater ved:

 • ar-behandling,

 • cellulitis,

 • allergi,

 • forkølelse- og bihulebetændelse,

 • skinnebenssår.

Ved kronisk lymfødem skal du have lægens accept til manuel lymfedrænage hos mig, da der ved fx. fjernelse af lymfeknuder, hjertekredsløbs-problemer eller medfødt lymfødem skal tages særlige forholdsregler, som kræver lægelig tilsyn, da kroppen kan blive belastet af den store udrensning, der finder sted med behandlingen.

 

Jeg giver aldrig lymfedrænage:

 • på selve det sygdomsangrebne sted,

 • ved svagt hjerte,

 • på halsen, hos ældre med åreforkalkning i halsens blodkar,

 • ved angreb af rosen,

 • når vævet er skrøbeligt, som fx efter strålebehandling.

 

Når det er sagt, kan jeg altid anbefale let effleurage og passiv ledmobilisering ved lymfødem, da disse teknikker bidrager til lymfedrænage og velvære. 

HAWAIIANSK MASSAGE - LOMI LOMI

 

 • Lomi Lomi blev oprindeligt givet til adelige i forbindelse med religiøse overgangsritualer på Hawaii og Polynesien. Nu er Lomi Lomi for alle.

 • Lomi Lomi betyder at skubbe, knække eller at ælte, og er inspireret af havets bølger, der rytmisk og vuggende slår ind på stranden og bearbejder sten, så de bliver til sand. Med sine flydende, rytmiske og omsluttende bevægelser, fra lange strøg fra hænder, underarme og albuer, giver massagen på samme måde modtageren flow og overskud i sind og krop, så det bliver muligt at give slip på spændinger, følelsesmæssige såvel som fysiske. ​

 • Jeg fletter ofte elementer af Lomi Lomi ind i afspændingsmassagen, da de lange strøg og omsluttende greb virker meget afspændende.

 • Hvis du ønsker en massage, udelukkende med Lomi Lomi, så er det også en mulighed for det.

 

CUPPING

 • Teknikken anvendes for at løsne stramt bindevæv og muskulatur. Derudover er cupping genial til arvvævsreduktion, og blodkredsløbet bliver generelt forbedret. Cuppen, som kan være af hård plast, glas eller silikone, danner et undertryk, der løsner bindevæv og muskulatur.

 • Behandlingen kan både bestå af statisk placering af cuppen eller af dynamisk cupping, hvor vævet bliver trukket i den ene retning af cuppen og klienten selv strækker musklen aktivt i den anden retning. Herved opnås e slags Soft tissue release (STR), se ovenfor.

 • Under behandlingen arbejder vi med kroppens bindevævsforbindelser/fascialinjer, for nogle gange finder vi årsagen til en smerte et helt andet sted end dér, hvor det gør ondt. Fx. kan smerter i nakken  skyldes stramt bindevæv i brystmuskulaturen. Med cupping sker der afspændingen af bindevævet langt hurtigere end ved mysfacial Release (MFR), som ellers også er en skøn, og meget beroligende teknik, se ovenfor.

 • Meridianlæren bliver også inddraget i behandlingen.

 • Teknikken har sin oprindelse i Kina, og den anvendes i dag over alt. ​

ZONETERAPI

 • Zoneterapien er en flere tusind år gammel behandlingsform, rødder i Kina, og andre asiatiske lande, Nord- og Mellemamerika og Ægypten.  I 1900-tallet får læger, fysioterapeuter og sygeplejersker i USA og Europa øje på behandlingsformen, og behandlingsformen bliver udbredt i Danmark i 1970'erne.

 • Behandlingsformen har en holistisk tilgang til mennesket, og en accept af af krop, sind og ånd hænger sammen. Derfor integrerer vi hele din situation, dvs. både din fysiske og din følelsesmæssige tilstand.

 • Ved trykpåvirkning ét sted på kroppen, søger man ved zoneterapi at forbedre funktionen et andet sted i kroppen. Hele kroppen findes som et mikrosystem på foden. På den måde korresponderer fodens zoner, medt ilhørende organer eller funktioner i kroppen.

 • Behandlingen sætter kroppens selvhelbredende kræfter igang, virker udrensende og øger blodtilførslen.

 

ØREAKUPUNKTUR/AURICULO TERAPI

 • Tekst kommer senere.

 

 

SHIATSU

 • Shiatsu er en japansk behandlingsform, som er baseret på TCM (Trad. kinesisk medicin), og en holistisk grundtanke om, at alle krops- og organfunktioner styres af livsenergi, Qi, som strømmer gennem kroppens meridianbaner. I shiatsu tages der udgangspunkt i 5-elements-teorien og organuret, og behandlingerne består af lange tryk på meridianbanerne, samt ledfrigørelse og stræk af muskler og væv.​

 • Behandlingsformen kan .. anvendes til forebyggelse og lindring af fordøjelsesproblemer, spændingshovedpine, stress, søvnløshed, ledsmerter og menstruationssmerter og vejrtrækningsproblemer. 

 • Jeg tilbyder, i det omfang det er relevant for din konkrete problemstilling, og efter aftale med dig, at integrere shiatsu-behandlingen i massagen og i zoneterapien.

ROBOZO

 

 • En mexicansk tørklædeteknik, som især anvendes til gravide. Teknikken er en videreførelse af oscillationsteknikken, som er beskrevet ovenfor, og som hjælper den gravide med afspænding og afslapning indefra. Kombineres med almindelig massage.

 • Hvis du tager din partner med, kan jeg instruere ham/hende i at støtte dig, så I sammen derhjemme kan udføre teknikken.

REIKI HEALING

 • Jeg er certificeret Reiki-healer, efter det Originale Reiki system af Dr. Usui, initieret af Reikimester Hanne Fritzbøger, der er 6. led i kæden af Reikimestre, direkte tilbage til dr.Mikao Usui.

 • Reiki betyder universel livsenergi, og er en gave til os alle. 

 • Den universelle energi, transmitteres gennem behandlerens hænder til klienten. Reiki giver altid hver enkelt af os, hvad vi har brug for, både fysisk, psykisk og åndeligt. Hjælper der, hvor vi selv og klienten står. Reiki er katalysator for de helbredende processer, og understøtter massagebehandlingen.

 • Efter aftale før massagen, tilbyder jeg at supplere den massagebehandling du får med Reikihealing den sidste halve time af en 90 min. behandling, og jeg tilbyder også 1 hel times REIKI-healing 

bottom of page